Alles wat je moet weten

om aan de slag te gaan

Zo maak je een bestand drukklaar

Een drukklare PDF voor een letterpresskaart is opgemaakt in spot/PMS kleuren en bevat enkel gevectoriseerde afbeeldingen. Dit bestand heeft een afloop van minimum 2 mm. Op deze PDF hoeven enkel de snijtekens aangeduid te zijn.

Om niet voor verrassingen te staan, geven we je graag enkele tips die je kunnen helpen bij het opmaken van je ontwerp.

  • Maak je ontwerp bij voorkeur in Adobe Illustrator of Indesign.
  • Hou er rekening mee dat bij letterpresskaarten de tekst steeds wat vetter gedrukt wordt. Door de spatiëring wat te verruimen kan je de leesbaarheid van kleine tekst vergroten. Voor heel wat lettertypes is 8 punt de minimale grootte.
  • Voor afbeeldingen is de minimale lijndikte van 1 pt.
  • Foto’s in letterpress zijn niet mogelijk.
  • Kleuren worden steeds op 100% gedrukt. Een verloop of gerasterde afbeelding is niet mogelijk in letterpress.
  • Grote volvlakken raden wij af omdat deze niet mooi egaal kunnen gedrukt worden. Een achtergrond indrukken en de naam of afbeelding op een kaart naar voor laten komen is niet mogelijk in letterpress. Daarvoor werken we beter met een preeg.
  • Aflopend drukken kan, maar hier zijn de mogelijkheden beperkt. Een aflopend kader aan beide zijden is niet mogelijk. Een lijn of kleine afbeelding kan wel aflopend zijn. Belangrijk hierbij is dat de bedrukking op de recto niet op dezelfde hoogte staat als de bedrukking op de verso.

Laat je nu zeker niet afschrikken! Twijfel je of jouw ontwerp wel haalbaar is? Ben je niet vertrouwd met deze programma’s of zegt CMYK, RGB en PMS je niet zo veel? Dan is dit zeker geen probleem. Ook met een schets, wat knip- en plakwerk of een heel apart idee, kan je bij ons terecht. Wij kunnen het ontwerp opmaken of uw schets omzetten naar een drukklaar bestand.